Is Yoga iets voor mij?

Geschreven op 24/10/2018 in yoga lifestyle
Is Yoga iets voor mij?

Is yoga iets voor mij? Kan yoga mij helpen? Waarom zou ik Yoga doen? Ik ben niet lenig, ik ben niet zo slank, ik heb geen ambities om mij dubbel te kunnen vouwen..... Dit zijn een aantal van de vragen waar veel mensen mee in hun hoofd spelen rond Yoga.

Voor Yoga hoef je NIET slank te zijn!

Ten eerste; Voor yoga hoef je absoluut NIET slank te zijn. Spijtig genoeg worden we via social media overladen met lichamen om U tegen te zeggen, mensen die extreem afgetraind zijn en door de social media een beetje het ideaal beeld vormen van hoe veel mensen er denken te willen uitzien, of er denken te moeten uitzien. Not! Deze mensen die we op die foto's zien zijn niet natuurlijk bezig! Voor de mensen die toevallig "het lichaam van Coppens" hebben bekeken anno 2018 weten misschien al wat het voor een inspanning en opgave is om er volledig afgetraind uit te zien. Het is een fulltime job! Dit is NIET gezond, noch haalbaar of realistisch voor de gemiddelde mens met een normaal leven.

Iedereen kan yoga doen! Of je nu 40 kilo weegt of 140 kilo.


Voor Yoga hoef je NIET lenig te zijn!

Weer een verkeerde gedachtegang die veel mensen hebben is dat ze al lenig zouden moeten zijn om te beginnen met yoga. Ik denk dat dit eerder een gedachtegang is die ontstaat uit schaamte of verlegenheid. Als je naar de pedicure gaat, dan ga je toch ook niet eerst je nagels knippen, vijlen, lakken en je eelt weghalen? Nee, dat doet de Pedicure voor je. Als je naar de kapper gaat ga je toch ook niet eerst zelf je haar knippen en kleuren? Als je naar de sportschool gaat doe je dit om spieren te trainen of conditie op te bouwen, niet omdat je al spieren hebt of een goede conditie hebt. Om te beginnen met Yoga is het dus niet nodig om lenig te zijn. Het is in feite ook niet perse zo dat je extreem lenig word door yoga. Maar, Yoga helpt jou om lenig te worden in je lichaam, maar ook in je geest. Dat laatste is echter iets dat je enkel zal ontdekken als je yoga doet......

Daarom doe je yoga!

Yoga is een "tool" Iets dat je in je dagelijks leven kan integreren om meer bewust, flexibel en gezond te zijn. Het leert je buigzaam te worden in bepaalde situaties. Yoga helpt je om je lichaam te ontdekken, je grenzen te VOELEN en bewust te worden van je lichaam. Yoga kan je rust geven maar ook juist energie. Yoga helpt je om je lichaam te verruimen, pijnen te verzachten, blokkades op te lossen. Yoga kan je ook een beetje zien als massage van binnen uit. 

Yoga is voornamelijk extreem goed voor je rug. de soepelheid en veerkracht van je rug, het creëert ruimte tussen je wervels. De rug is het belangrijkste onderdeel van ons lichaam, al onze zenuwen lopen hier door heen. Ze zeggen wel eens dat als je rug in goede conditie is Jij in goede conditie bent. 

Yoga gebruikt ook de ademhaling is lijdraad van de bewegingen. Adem is leven, energie, je nummer 1. Zonder eten kunnen we weken, zonder water een paar dagen, zonder adem 2 minuten.

Probeer het gewoon. Zet al die vooroordelen uit je hoofd!